O NAS

Kmetija ŠTIRN

Naše obdelovalne površine se nahajajo 8 km iz Kranja na levem bregu Save med vasema Prebačevo in Žerjavka. Kmetija je med manjšimi. Delo poteka v glavnem ročno, razen oranja. Na kmetiji ne uporabljamo fitofarmacevtskih sredstev in tudi umetnih gnojil ne. Za zdravo rast rastlin uporabljamo rastlinam prijazne čaje, prevrelke in brozge zelišč (koprive, kamelice, rmana, regrata, preslice, vratiča, rabarbare…) in sirotko (stranski produkt pri izdelavi skute).

Na naši kmetiji se ukvarjamo s pridelavo in predelavo zdravilnih zelišč ter hokaido in muškatnih buč iz katerih izdelujemo zelenjavne namaze in bučne marmelade ( z ingverjem, s pomarančo, s cimetom, z meto, z bezgom).

Iz zdravilnih zelišč izdelujemo zeliščne sirupe in limonade različnih okusov (tudi brez dodanega sladkorja)

  • Okusi sirupi: ingver, Zdravko, žajbelj, meta in bezeg.
  • Okusi limonade: ingver, zdravko, meta.

Naši zeliščni sirupi so izdelani po receptih naših babic iz naravnih sestavin. Lahko jih uporabimo za pripravo čaja ali kot osvežilne napitke, lahko pa so tudi odličen dodatek različnim sladicam in koktajlom. Redčimo jih v razmerju 1:7. Zelišča za naše sirupe pridelamo sami na naši kmetiji, kjer ne uporabljamo fitofarmacevtskih sredstev, ali pa jih naberemo v neokrnjeni naravi. Ingver in limone so iz ekološke pridelave.

V letu 2017 smo na Ocenjevanju sadnih sokov in pijač v Gornji Radgoni za tri zeliščne sirupe: Ingver, Ingver brez dodanega sladkorja in Zdravka, prejeli Veliko zlato medaljo.

Iz hokaido buč izdelujemo okusen zelenjavni namaz Bučko, nepekoč in pekoč, za katerega smo letos prejeli že tretje leto zapored Zlato priznanje na ocenjevanju Dobrot slovenskih kmetij na Ptuju in Znak kakovosti. Glavna sestavina je hokaido buča, dodana je čebula, česen, paprika, gorčica, olje in začimbe. Imamo lastno, povsem naravno pridelavo buč, česna in čebule.

Izdelek je pasteriziran. Po odprtju ga je potrebno hraniti v hladilniku in porabiti v 14 dneh.
Uporablja se kot polivka za testenine, lahko je osnova za juho ali omako, kot namaz, kot dodatek k mesu (namesto ajvarja)...

Iz muškatnih buč in jabolk izdelujemo okusno domačo marmelado. Prejeli smo tri zlata priznanja za naše marmelade za Bučko z ingverjem, Bučko s pomarančo in Bučko z bezgom ter srebrno priznanje za Bučko z meto. Letos smo za Bučko s pomarančo prejeli tudi Znak kakovosti na Dobrotah slovenskih kmetij. Poleg nagrajenih marmelad izdelujemo še Bučko s cimetom. Vse naše marmelade so izdelane iz 120 -140 g sadja na 100 g končnega izdelka in vsebujejo samo 15 % dodanega sladkorja. Osnovna surovina domače marmelade "BUČKA" je muškatna buča, ki ji dodamo jabolka.

Rok uporabe naših izdelkov je eno leto, po odprtju pa jih je potrebno hraniti v hladilniku.

b3010871-e686-4332-8bc0-8583049b371e

Dragica & Milan, štiri pridne roke kmetije ŠTIRN.  🙂

Svoje izdelke tudi ponosno predstavljata na prireditvah po Sloveniji, ki jih ustvarita z veliko dela, truda in predvsem ogromno ljubezni.

Izdelke, ki jih ustvarjata lahko naročite na kmetija.stirn@gmail.com

d2c9cfcf-5cf8-401b-b86e-04202a42912c
a0d352e6-8f06-4222-b916-0c9c97c3f7b7

POŠLJITE NAM SPOROČILO

Odgovorili Vam bomo v najkrajšem možnem času!